top of page

,,Obrazy proti COVIDU''

Obrazy Zdeňka Hudečka jsou k nahlédnutí přes výlohu do konce restrikcí. Poté budou k samotné prohlídce a nákupu k dispozici minimálně do konce ledna

Hudeček Zdeněk


Jedním z výtvarníků, kteří se (zejména v posledních letech) zabývají folklorními náměty, je Zdeněk Hudeček z Uherského Ostrohu. Naposledy představil svoji tvorbu letos v rámci Horňáckých slavností ve Velké nad Veličkou a nyní připravuje na říjen výstavu do Uherského Hradiště v rámci Festivalu hudebních nástrojů lidových muzik.

Zdeněk Hudeček se narodil v roce 1938 v Uh. Ostrohu, kde žije a tvoří. V letech 1954 - 57 absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uh. Hradišti. Od roku 1989 je členem Svazu českých výtvarných umělců a od r. 1992 i Unie výtvarných umělců a teoretiků jihovýchodní Moravy. Poprve se výrazněji představil na výstavě mladých v r. 1966 a pak o dva roky později na Salonu 68 v Domě umění ve Zlíně. Doposud připravil kolem 40 autorských výstav převážně na Slovácku a jihovýchodní Moravě, ale také v Ostravě, Vsetíně, Praze, Havířově apod. Často se zúčastňuje kolektivních výstav. Jistě je třeba přiopomenout, že na Mezinárodním veletrhu výtvarného umění v Českých Budějovicích v roce 2010 mu byla udělena Czech art Festivalu v kategorii malba.

Jeho tvorba vychází z reality, ale je ozvláštněna imaginací, sněním, něhou a hledáním krásy. Tento přístup jej jakoby předurčoval k tomu, aby se začal ve svém díle inspirovat folklorní tradicí. Výrazně se tak stalo kolem roku 2007. Jak uvádí Jiří Jilík: "Malíř se vrhá do tohoto světa - řečeno s jistou nadsázkou - takřka lačně, jakoby se se náhle nemohl nasytit barev, tónů a pohybů, oněch živlů, z nichž je tento svět folkloru utvořen. Vrací se ke kořenům uvědomujíce si, že krev není voda a že naše ztotožnění se s místem, kde žijeme, je součástí pocitu životního naplnění. Národopisné motivy z Dolňácka, z ostrožského regionu, proměnily jeho ateliér v rozkvetlou slováckou předzahrádku a zachytily současnou podobu folkloru. Malíř nehledá etnografický detail, ani dramatický výjev, spíše se nechá okouzlit barevnou harmonií."

Častým námětem jsou muzikanti a zpěváci a vůbec folklorní osobnosti - Martin Hrbáč, Luboš a Dušan Holých, František Okénka, Martin Zálešák, Jiří Pavlica, Antonín Vrba, Jura a Petr Petrů a další. Z Dolňácka se v poslední době přesunul na Horňácko, které se stalo nejčastějším cílem Hudečkových cest a právě tento soubor měl ve Velké nad Veličkou premiéru. Jeho obrazy charakterizuje znalost zobrazovaných folklorních reálií, souznění s nimi, úcta k tradici a snaha uchovat a zobrazit krásu kolem nás, která je stále živá. Proto se můžeme právem na výstavu v Uh. Hradišti těšit.


Miroslav Potyka

43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page